Als je denkt aan sport die veel beoefend wordt in Nederland, dan denk je al snel aan voetbal, hockey, tennis, zwemmen en vecht- verdedigingsport. Maar er is een sport die steeds meer groeit: rugby.
MareVisie sponsort al tientallen jaren de Delftse Studenten Rugby Club Thor. Rugby leeft bij MareVisie omdat veel van onze medewerkers (oud-)rugbyers zijn. Deze band tussen de vereniging en het bedrijfsleven draagt bij aan de groei en bloei van het rugby in Nederland. En daarbij heeft de scrum, het meest kenmerkende aspect van het spel ook nog eens sterke overeenkomsten met projectmanagement. En wat maakt de scrum, een van de meest kenmerkende aspecten van het spel, zo fascinerend?
De scrum in rugby en de scrum in projectmanagement delen verrassende overeenkomsten, buiten alleen de naam. Net als bij rugby is de scrum in projectmanagement een krachtig instrument dat draait om samenwerking, coördinatie en het bereiken van gemeenschappelijke doelen. In rugby is de scrum een essentieel onderdeel van het spel, waarbij spelers samenwerken om het balbezit te veroveren. Op dezelfde manier brengt de scrum in projectmanagement teamleden samen om complexe uitdagingen aan te pakken en projectdoelen te bereiken. Maar bovenal draait het in deze sport en in projectmanagement om teamgeest en discipline.
Gentlemen’s sport
Vaak wordt rugby onterecht geassocieerd met brute kracht en lompe acties op het veld. Maar de werkelijkheid is dat rugby veel meer is dan dat. Het is een sport doordrenkt met passie, fysieke uitdagingen en bovenal, teamgeest. Rugby brengt spelers samen in een gedeelde strijd waarbij individuele prestaties ondergeschikt zijn aan het succes van het team. Ze noemen het ook wel een gentlemen’s sport.
In projectmanagement en in de scrum draait het om teamgeest en het collectief boven het individu. Net zoals in een rugbyscrum, waar individuele prestaties ondergeschikt zijn aan het succes van het team, staat ook in projectmanagement het gezamenlijke succes centraal. De scrum in projectmanagement is geïnspireerd op die van rugby en bevordert een cultuur van samenwerking, communicatie en wendbaarheid. Door de kracht van teamwerk te benutten, kunnen projectteams effectief omgaan met veranderingen, uitdagingen het hoofd bieden en succesvolle resultaten behalen.
Het spel
De scrum is een manoeuvre waarbij voorwaartse spelers van beide teams samenkomen en hun lichamen in een strakke formatie binden. Het doel is strijden om de bal die midden in de scrum wordt gebracht door de zogenaamde scrum half van een van de teams. In de scrum staan spelers schouder aan schouder in een formatie die bestaat uit drie verschillende rijen. De voorste rij, nummers 1,2 en 3 bestaat uit twee ( de buitenste van de drie) proppen, en degene tussen hen in, de hooker. De taak van de hooker is om met zijn voeten de bal naar zijn kant te scheppen. De proppen zijn meestal de grootste en best gebouwde mensen van de scrum. Zij maken contact met de proppen van de tegenstanders, zij staan aan het hoofd van deze scrum.
Tussen de benen van de proppen en de hooker steken daarna twee hoofden uit. Dit is de tweede rij, gevormd door twee locks. Zij worden ook wel de tweederijers genoemd, en zij zijn de werkpaarden van de scrum. De tweede rij zorgt voor stabiliteit en duwkracht en is de kern van de scrum.
Naast en achter de tweede rij wordt de derde rij gevormd. De derde rij bestaat uit twee flankers (nummer 6 en 7) en de nummer 8. De flankers zitten minimaal gebonden aan de prop voor hen en de tweede rijers naast hen zodat zij snel los kunnen komen en druk kunnen zetten in het open spel na de scrum. De nummer 8 sluit de scrum af en staat tussen de tweede rijers in, hij/ zij zorgt ervoor dat de tweede rij stabiel staat. Verder zorgt de nummer 8 dat de bal voor zijn achterste voet blijft als de bal succesvol naar zijn kant is gehaakt door de hooker. Zodra de bal aan een kant van de scrum voorbij de voeten komt, is het weer open spel. Het is echt een spel van discipline en doorzettingsvermogen!
Rugby in Delft
Ook in Nederland groeit de populariteit van rugby, vooral onder studenten. Er zijn twaalf studentenrugbyverenigingen verspreid over het land, waaronder SRC Thor in Delft. SRC Thor staat bekend om haar inclusieve karakter en het clubhuis genaamd De Voorwaarts, een boot in de nieuwe haven van Delft. SRC Thor wordt gesponsord door MareVisie. Zij begeleiden en ondersteunen het bestuur en de leden. Ook biedt MareVisie alumni en (afgestudeerde) studenten een kans om binnen het werkveld hun kennis in te zetten in de praktijk.
Kortom, rugby is meer dan alleen een sport; het is een viering van teamgeest, discipline en doorzettingsvermogen. En de scrum, als symbool van kracht en samenwerking, blijft een intrigerend aspect van dit prachtige spel.