Nucleair in de gezondheidswereld


Bij MareVisie streven we ernaar niet alleen projecten tot een succes te maken, maar ook bij te dragen aan de bredere kennisontwikkeling binnen sectoren waarin we actief zijn. In onze voortdurende inzet om waardevolle informatie te delen, richten we nu onze aandacht op het fascinerende gebruik van nucleaire technologie in de gezondheidswereld. Elke dag vertrouwen talloze patiënten op nucleaire straling om hun gezondheid te behouden of te herstellen. In ons komende artikel verkennen we op welke innovatieve manieren nucleaire straling wordt toegepast in de medische sector. We delen inzichten, ontwikkelingen en mogelijkheden die de grenzen van de gezondheidszorg verleggen.


Diagnostisering[1]
Nucleaire straling is zeer nuttig om diagnoses te stellen. Eerst moet de patiënt een klein beetje radioactieve stof – radionuclide genoemd – innemen. Dit kan onder meer door middel van een pil, injectie, of door inademing. De tracer (radionuclide) wordt vervolgens door het lichaam en het orgaan opgenomen in dezelfde mate als niet-radioactieve isotopen van dezelfde stof. De locatie van het verval van de radionuclide wordt gemeten. Hiermee wordt de activiteit van het te onderzoeken orgaan in kaart gebracht: een lage opname kan duiden op een afgestorven deel van een orgaan, terwijl een hoge opname vaak wijst op een tumor. PET- en SPECT-scans zijn voorbeelden van deze techniek.

Behandeling[2]
Een andere toepassing van kernstraling is de behandeling van tumoren. In de buurt van een tumor wordt een kleine hoeveelheid radionuclide geplaatst: in een klein buisje dat na de behandeling weer weg wordt gehaald, of het wordt direct geïnjecteerd (in dat geval blijft het na de behandeling achter). Een voorbeeld is brachytherapie (van het Griekse brachys – kort), die voornamelijk wordt gebruikt als behandeling tegen baarmoederhals-, prostaat-, borst- en huidkanker. Het voordeel van nucleaire straling in plaats van externe bestraling is het feit de straling veel beter geconcentreerd kan worden, zeker als de patiënt (of diens orgaan) beweegt.

Sterilisatie van medische hulpmiddelen[3]
Ten slotte is kernstraling een zeer efficiënte manier om medische hulpmiddelen zoals handschoenen of spuiten te steriliseren. Een voordeel van straling is dat hulpmiddelen kunnen worden gesteriliseerd die in hun verpakking zitten. Wereldwijd wordt zo’n 12 miljoen m³ aan medische hulpmiddelen gesteriliseerd met straling, waaronder 40% door middel van (nucleaire) gammastraling.

Hoge stralingsdosis
Een nadeel van nucleaire diagnostisering en behandeling is de hoge stralingsdosis die een patiënt oploopt. Medische toepassingen zorgen samen voor 38% van de opgelopen effectieve dosis – de grootheid die biologische effecten van straling meet – van een gemiddelde Nederlander.[4] Bij deze berekening wordt niet-nucleaire straling, zoals röntgenstraling, ook meegerekend. De overige 62% is voornamelijk afkomstig van natuurlijke straling, bijvoorbeeld radongas afkomstig van gesteente of kosmische straling, terwijl andere kunstmatige straling zoals afkomstig van de fall-out van Tsjernobyl of de industrie samen voor minder dan 1% zorgen.
Wel moet gezegd worden dat de negatieve effecten van de extra straling niet opwegen tegen de positieve: een kleine extra kans op kanker over enkele jaren is veel minder relevant dan een waarschijnlijk of zeker kankergeval op dit moment.

NRG en PALLAS
NRG is een instantie gelegen in Petten aan de Noord-Hollandse kust. NRG is een van ’s werelds grootste producenten van medische isotopen, zoals molybdeen-99, lutetium-177 en iridium-192. Deze worden dagelijks gebruikt bij de behandeling van 30.000 patiënten. PALLAS is de naam van de te bouwen faciliteit, die de Hoge Flux Reactor van NRG moet vervangen.

Bij MareVisie geloven we sterk in het delen van kennis en expertise die we gedurende vele jaren hebben opgebouwd. Als vooraanstaande projectmanagementorganisatie hebben we niet alleen ervaring, maar ook diepgaande kennis op het gebied van nucleaire technologie. Onze toegewijde collega’s hebben relevante opleidingen gevolgd, waaronder aan het Reactor Instituut van de TU Delft, waardoor ze zich hebben gespecialiseerd in deze complexe en belangrijke sector.
Onze betrokkenheid bij projecten voor vooraanstaande organisaties in de nucleaire sector, heeft geleid tot een uitgebreide bekwaamheid op diverse gebieden, variërend van installatiewijzigingen tot vergunningsaanvragen. Deze diepgewortelde betrokkenheid heeft ons niet alleen voorzien van expertise, maar ook van een diepgaand begrip van de unieke uitdagingen en mogelijkheden binnen de nucleaire industrie.

Bronnen:
[1] https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/nuclear-medicine
[2]https://www.umcutrecht.nl/nl/onderzoek/angiografie-tumor-behandeling-nucleair
https://www.kanker.nl/soorten-behandelingen/bestraling/de-behandeling-met-bestraling/inwendige-bestraling-brachytherapie
[3] https://www.iaea.org/topics/medical-sterilization
[4] https://www.rivm.nl/straling-en-radioactiviteit/blootstelling-en-gezondheidsrisico/blootstelling-aan-ioniserende-straling-samengevat