Interview golfpro Eduard Schwarz. De golf competitie als project

In gesprek met Eduard zien we hoe de principes van projectmanagement naadloos worden geïntegreerd in de sportwereld. Door een gestructureerde aanpak en een sterke focus op teamdynamiek en strategische planning, zet Eduard zijn team op de kaart en tilt hij hen naar een hoger niveau. MareVisie’s leverde een bijdrage aan de ontwikkeling van de teams.

________________________________________

In het clubhuis van Golfclub Rozenstein spreken we met Eduard. Hij is verantwoordelijk voor voorbereiding van de wedstrijd/competitie teams. In deze teams van de heren heeft elk team tenminste 6 spelers in de leeftijd van 16 tot 50 jaar. Eduard heeft een mooie aanpak geïntroduceerd die opvallend veel overeenkomsten vertoont met een bedrijfsmatige aanpak en professioneel  projectmanagement.

Eduard, hoe ben je ertoe gekomen om je team als een project aan te pakken?
“Ik merkte dat om echt succesvol te zijn in de competitie, je meer nodig hebt dan alleen talent en hard werken. Een gestructureerde aanpak was essentieel. Met behulp van een mentale coach, een teammanager en elk team een teamcaptain, hebben we een stap gezet in het creëren van een professionele omgeving waarin de spelers zich kunnen ontwikkelen. Net als in een bedrijf, moeten de teamleden elkaars karakters kennen en goed kunnen samenwerken. Voor elke wedstrijd maken we een gedetailleerd plan, waarbij we de baan vooraf goed bestuderen en de individuele kwaliteiten van elk teamlid optimaal inzetten.”

Het klinkt alsof verwachtingsmanagement en strategische planning cruciaal zijn voor jullie succes. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Absoluut. Verwachtingsmanagement is belangrijk omdat het team moet weten wat er van hen verwacht wordt, zowel individueel als collectief. We maken een inschatting van de tegenstander en ontwikkelen een strategie waar we ons aan moeten houden. Dat lijkt heel erg op projectmanagement waar je ook vooraf een plan maakt om je doelen te bereiken. MareVisie zorgt ervoor dat ik bij de wedstrijden aanwezig kan zijn. Dit is van onschatbare waarde, omdat ik zo met eigen ogen kan zien hoe de training in de praktijk wordt gebracht en wat er nog verbeterd kan worden.”

Hoe vergelijk je de dynamiek van het team met die van een projectteam in het bedrijfsleven?
“In beide gevallen heb je te maken met teamwerk. Elk teamlid heeft een specifieke rol en soms moet je bijsturen waar nodig. Een goede voorbereiding is essentieel, dat geldt voor de sport maar ook in het bedrijfsleven. We trainen veel en verkennen de baan vooraf. Tijdens de wedstrijd moet je voor elke hole een strategie hebben, afhankelijk van de weersomstandigheden en de clubs die je bij je hebt. Dit komt overeen met projectmanagement, waar je je middelen en capaciteiten op het juiste moment moet inzetten.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen die een golfspeler kan leren die ook nuttig zijn in het bedrijfsleven?
“Golf leert je om je hoofd koel te houden onder druk en strategisch te denken. Het is een moeilijke sport die veel van je lichaam en geest vraagt. Goede en consistente training is essentieel. Deze vaardigheden zijn direct toepasbaar in het bedrijfsleven, waar stressbestendigheid en strategisch inzicht vaak het verschil maken tussen succes en falen.”

Hoe draagt MareVisie bij aan jullie ontwikkeling en welke voordelen zie je daarvan in het grotere geheel?
“MareVisie heeft het mogelijk gemaakt om de teams professioneel te begeleiden. Daarbij hebben ze voor goede teamkleding gezorgd wat bijdraagt aan de uniformiteit en het teamgevoel. Het feit dat ze ons ondersteunen, toont hun betrokkenheid bij de sport en de ontwikkeling van jong talent. Onze teamleden hebben vaak ook een zakelijke rol waarin ze mogelijk opdrachtgevers zijn voor toekomstige projecten. Door sporten als golf te ondersteunen, investeert MareVisie in netwerken en relaties die ook buiten de sport veel waarde kunnen hebben.”

Tot slot, wat maakt golf volgens jou zo’n bijzondere sport voor zowel jongeren als volwassenen?
“Golf is een sport waar lichaam en geest nauw samenwerken. Het is geschikt voor jong en oud en biedt niet alleen fysieke, maar ook mentale uitdaging en ontspanning. Het ontwikkelen van strategieën, omgaan met druk en het voortdurend verbeteren van je vaardigheden maken het een rijke en veelzijdige sport. En dat is iets waar iedereen, ongeacht leeftijd, veel van kan leren.”