Duurzame watervoorziening

Duurzame watervoorziening voor locale bevolking in Sierra Leone

Met een donatie aan “The Strategic Entrepreneurship Program Sierra Leone” ondersteunt MareVisie de fabricage en installatie van waterpompen tbv de watervoorziening voor een naaiatelier en voorziet hiermee de bevolking van Macdonald ook van schoon (drink)water.

MareVisie heeft de overtuiging dat toekomstbestendig ondernemen noodzakelijk is en daar leveren wij onze bijdrage aan Jong professionals die vanuit de filosofie van duurzaam ondernemen met projecten aan de slag gaan ondersteunen wij graag. Vanuit ons netwerk, Student Rugby Club Thor in Delft, zijn we gevraagd om een bijdrage te leveren aan het verminderen van (jeugd)werkloosheid en het stimuleren van ondernemerschap in Sierra Leone. Tetsuo, Laurens en Rolf studeren aan de TU Delft en werken aan een samenwerkingsproject “The Strategic Entrepreneurship Program Sierra Leone (SEP-SL)”. Een sociale onderneming waar jonge professionals in Sierra Leone hun talenten kunnen ontwikkelen, met de focus op de kledingindustrie.

Momenteel runt SEP-SL een naaiatelier in de hoofdstad Freetown waar acht studenten praktijkervaring op kunnen doen zodat ze later een eigen bedrijf kunnen beginnen. Hier maken zij o.a. tassen en mondkapjes voor de Nederlandse markt. In Macdonald (40 km vanaf Freetown) is een nieuw naaiatelier gestart, waar nog geen watervoorziening was. Daarom kregen Laurens, Tetsuo en Rolf de opdracht om een watervoorziening voor het nieuwe naaiatelier te ontwerpen en te bouwen. Het systeem moest ook de toekomstige bevolking van Macdonald voorzien van schoon (drink)water.

Een belangrijk ontwerp criterium was dat de locale bevolking zelf het onderhoud aan de pompen moest kunnen doen.

Door de inzet van studenten van de TU Delft en de Universiteit Twente en de bijdrage van diverse ondersteuners waaronder Marevisie hebben zij drie touwpompen kunnen plaatsen in Sierra Leone. De mensen zijn heel blij met de pompen en gaan er goed gebruik van maken. Twee pompen zijn volledig van lokale materialen gemaakt samen met de mensen in Sierra Leone. Zij beschikken nu over genoeg kennis om de pompen te onderhouden en zelfs om hun eigen pompen te bouwen en installeren.

Mooi om te zien dat met deze giften het Universiteitsfonds Delft alles in het werk zet om studenten en wetenschappers te laten excelleren en maatschappelijke impact te realiseren. En dat dit soort mooie projecten sluiten prachtig aan bij onze visie: Door kennis te delen vanuit onze eigen ervaring en motivatie willen wij andere ondernemers meekrijgen.

Wij zetten graag onze expertise in bij de integrale aanpak van duurzaamheid door de inzet van projectmanagement en samen te werken met andere studenten en ondernemers.