8 Praktische brainstorm tips.

Profijt van 8 praktische brainstorm tips.

Brainstormen is een eenvoudige en flexibele methode dat in veel organisaties wordt toegepast om binnen een team nieuwe ideeën te ontwikkelen. Wij maken gebruik van brainstorms om belangrijke inbreng van de betrokkenen van een project te krijgen. Dat vanaf het eerste moment bijdraagt aan het draagvlak. Daar heb je gedurende het hele project profijt van. Met deze praktische tips haal je er nog meer en betere ideeën uit.

 1. Wees concreet en realistisch
  Een goede brainstorm begint met een geschikte vraag. Zorg dat je helder hebt welke probleemstelling je voor welke doelgroep op wilt lossen. Analyseer het onderwerp en vertaal dat naar één eenvoudige vraag per brainstormsessie. Hoe eenvoudiger de vraag, hoe makkelijker die creatieve ideeën zullen komen. Maak je vraag concreet en realistisch.
 2. Stel jouw brainstorm groep samen
  Maak een groep van minimaal 5 en maximaal 15 deelnemers. Let bij de samenstelling van de groep op diversiteit. Kijk hierbij naar de mix van specialisten, generalisten en creatieveling. Zo ook is kennis, ervaring en achtergrond belangrijk, waardoor de deelnemers vanuit verschillende gezichtspunten een bijdrage kunnen leveren.
 3. Let op de omgeving
  Zorg dat er voldoende ruimte is om ideeën te visualiseren, bijvoorbeeld op een muur. Gebruik post-its, markers, papier, whiteboard etc… Maar zorg er ook voor dat de omgeving inspiratievol is, stil en op de juiste temperatuur. Als laatste en niet geheel onbelangrijk, zorg voor de innerlijke mens en regel wat te drinken/eten.
 4. Leg uit
  De context en urgentie van de vraag is belangrijk voor de motivatie van de groep. Leg daarom vooraf uit waar de vraag vandaan komt en wat er met de resultaten gaat gebeuren.
 5. Meer = beter
  Voor alle brainstormsessies geldt; veroordeel elkaars ideeën niet, moedig juist gekke ideeën aan. De nadruk ligt alleen op de hoeveelheid (kwantiteit) van de aangedragen ideeën en niet zozeer op de kwaliteit. Heb je een idee? Noteer het dan meteen op een post-it. Een bijkomend voordeel is dat de iets ‘minder mondige’ collega’s zich op deze manier comfortabeler voelen om ook een bijdrage te leveren.
  Als laatste nog even een ‘inkopper’: Eén idee per post-it. En zet telefoons uit!
 6. On Topic
  Blijf bij het onderwerp. Aanverwante thema’s, onderwerpen of andere ideeën, zet je even op het ‘parkeerterrein’.
 7. Op tijd
  Stel een tijd voor de brainstorm. Zo baken je het geheel af. En onder tijdsdruk presenteer je over het algemeen beter.
 8. Evalueer
  Zoals je vooraf hebt aangegeven is het duidelijk wat je met de resultaten wilt bereiken. Sluit de brainstorm af, evalueer de sessie en geef de vervolgstappen aan.