NATUURWETTEN VERSCHILLEN NIET VAN MENING

Boekentip

Als ervaringsdeskundigen is MareVisie in de nucleaire wereld van de Isotopen ook fan van wetenschappers. Zoals de fysici Lieven Scheire en Robbert Dijkgraaf, die regelmatig tafelgasten zijn bij DWDD. Maar wij zijn vooral fan van schrijver, voormalig politicus van D66 en fysicus, Jan Terlouw. Wie kent zijn boeken niet?

Zijn laatste boek De Kloof (2020) heeft weer een mooie zwaardere laag en Koning van Katoren is zelfs recent nieuw uitgebracht, als ‘Geef mij maar een boek’. Wij begrijpen wel waarom. Hoewel zijn boeken in eerste instantie kinderboeken zijn, spreken deze ook de volwassenen aan. Er zitten namelijk zwaardere onderliggende thema’s in zijn boeken verwerkt, zoals milieuvervuiling, kerkelijke verzuiling, honger naar geld en macht van grote bedrijven.

Als 88-jarige pleitbezorger van duurzaam leven gaat Jan Terlouw middels zijn boeken deze thema’s niet uit de weg. Want hij gaat ook het maatschappelijk debat aan door het geven van lezingen die gaan over het milieu en de noodzaak voor de politiek om het vertrouwen van de burger terug te krijgen. “Als eerste moeten we het gebrek aan vertrouwen tackelen. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde aarde en een verbonden samenleving, waarbij politici daadkracht moeten tonen om iedereen ervan te overtuigen dat in actie komen voor een beter klimaat de enige optie is”. Alsdus Jan Terlouw.

De wetenschap moet helpen om in heldere taal aan de mensen te vertellen wat er speelt, zonder het te verzachten. Dit is basis voor overtuiging, wetenschappelijke inzichten. Natuurwetten verschillen niet van mening, politici en andere mensen wel.

Dus pak het boek Koning van Katoren, of De Kloof er eens bij. Lees het zelf of leg het voor aan je kinderen…