OOK MEER VROUWEN IN DE STARTUP TOP
Volgens voorman prins Constantijn van Oranje loopt Nederland achter op het gebied van diversiteit. Als het gaat om vrouwen, maar ook mensen met verschillende achtergronden. “Er zijn relatief veel blanke mannen in pak”, zegt hij over de startupsector. TechLeap bracht de partijen samen om dat aan te pakken. “Het quotum is een streefgetal, er hangen geen sancties aan. We willen vooral meer vrouwen trekken.”

De wereld van startup’s en advanced technology concentreert zich steeds meer in Europa, wij kennen zelfs een epicentrum van technologische ontwikkeling, de zogenoemde ‘TristateCity’. Het gebied tussen Amsterdam, Brussel en Düsseldorf omvat vijftien van de beste honderdvijftig universiteiten en heeft het hoogste percentage hoogopgeleiden ter wereld!

In deze gebieden ontwikkelen startup’s zich graag. De confrontatie tussen academici en entrepreneurs geven nieuwe inzichten en resulteren in onverwachte toepassingen. Vrij verkeer van informatie, als gevolg van digitalisering, heeft een katalytisch effect op de snelheid van dit proces. Zo is de TU omgeving in Delft een perfecte wereld voor startups. Zoveel kennis en kunde op één terrein! Maar het ontbreekt nog aan vrouwen in de top van deze sector. Toch werken er in Nederland  bovengemiddeld veel vrouwen – veelal hoger opgeleid dan mannen – parttime. Dit kan voor bedrijven dus een struikelbok zijn. Ook kent Nederland minder vrouwelijke dan mannelijke ondernemers (bij bedrijven met personeel is dit verschil nog groter). Helaas kiezen maar weinig vrouwen voor een techstudie. De allergrootste veroorzaker van het gebrek aan diversiteit is dus de cultuur waarbinnen startups ontstaan. Daar zijn echte maatregelen nodig, maar die kosten veel tijd.

Met aandacht in de media, door onder andere prins Constantijn van Oranje en zelfs nieuw TV programma op NPO 1, probeert Nederland hier verandering in te brengen. In It’s a men’s world denken 7 mannen en 7 vrouwen mee te doen aan een sociaal experiment over de verschillen tussen man en vrouw. Leuk en leerzaam om naar te kijken: https://www.bnnvara.nl/itsamansworld/

MareVisie ondersteunt startup’s in processen en projectmanagement. Doordat onze projectmanagers (en ja wij hebben ook vrouwen in dienst) vaak verregaande technische kennis hebben, spreken we dezelfde taal. Wij ondersteunen startups met de bedoeling dat de niche langzaam maar zeker uitgroeit tot een commercieel succes. Uiteraard met meer vrouwen aan de top!